Dersin Adı | Isı Transferi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 301 | Güz | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Isı transferinin temel ilkelerinin ve gıda mühendisliği alanında karşılaşılan ısı transferi problemlerinin çözümü için gerekli bilgilerin verilmesi |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Isı transferinin temelleri, kondüksiyon, konveksiyon ve radyasyonun prensipleri. Isı transfer katsayılarının değerlendirilmesi için empirik modeller. Gıda mühendisliğinde ısı transferi işlemleri |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş: Isı transferi | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
2 | Kondüksiyon: Fourier yasası | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
3 | Tek boyutlu sistemlerde yatışkın durumlarda kondüksiyon | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
4 | İki boyutlu sistemlerde yatışkın durumlarda kondüksiyon: Analitik ve nümerik çözümler | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
5 | Geçici ve yatışkın olmayan kondüksiyon. Sonlu farklar yöntemi | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
6 | Gözden geçirme ve 1. Ara sınav | |
7 | Çok boyutlu sistemlerde ve yarı-sonsuz, sonsuz geometrilerde yatışkın olmayan kondüksiyon | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
8 | Konveksiyon | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
9 | Zorlamalı konveksiyon. Hız ve sıcaklık sınır katmanı | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
10 | Doğal konveksiyon | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
11 | Gözden geçirme ve 2. Ara sınav | |
12 | Konveksiyon uygulamaları | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
13 | Radyasyonla ısı transferi | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
14 | Kombine ısı transferi | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
15 | Genel değerlendirme | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, NY. |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Çengel, Y. 2006. Heat and Mass Transfer. A Practical Approach. McGraw Hill, New York. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Incropera, F.P. and Dewitt, D.P. 2001. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. John Wiley and Sons, Inc., New York, N.Y. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 20 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 2 | 50 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 1 | 13 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 10 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 2 | 16 | |
Final Sınavı | 1 | 21 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | X | ||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | X | ||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | X | ||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | X | ||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest